Baljväxter
Om det finns en prisvärd "supermat" som vi kan konsumera dagligen så är det utan tvekan baljväxter. Dessa produkter är fulla av vitaminer, mineraler, fibrer och andra nyttiga näringsämnen för kroppen.
Om det finns en prisvärd "supermat" som vi kan konsumera dagligen så är det utan tvekan baljväxter. Dessa produkter är fulla av vitaminer, mineraler, fibrer och andra nyttiga näringsämnen för kroppen.
Filtrera efter
Sortera efter
Om det finns en prisvärd "supermat" som vi kan konsumera dagligen så är det utan tvekan baljväxter. Dessa produkter är fulla av vitaminer, mineraler, fibrer och andra nyttiga näringsämnen för kroppen.
Dessutom finns det en mängd olika typer av baljväxter: från de klassiska linserna, bönorna och kikärtorna, till baljväxter från andra kök med överraskande egenskaper och smaker, som soja eller azuki. Hitta allt du behöver för att förbereda dina favoritbaljväxtrecept!
Egenskaper av baljväxter
Oavsett om det är en huvudrätt eller som tillbehör rekommenderar experter att du konsumerar baljväxter minst tre gånger i veckan. Det är en mycket hälsosam och matsmältningsföda, som har en plats i alla dieter och åldrar. Baljväxternas egenskaper inkluderar praktiskt taget alla näringsämnen som behövs för en korrekt kost: kolhydrater, vegetabiliska proteiner, hälsosamma fetter, vitaminer och mineraler.
Dessutom har de en hög fiberhalt som hjälper till att reglera gastrointestinal transit och vissa typer av baljväxter har också intressanta antioxidantegenskaper.
typer av baljväxter
De mest kända typerna av baljväxter i vårt kök är de av medelhavsursprung, som linser, bönor, kikärter eller bondbönor. De är grunden i många recept med baljväxter som grytor, sallader, sauterade, hummus, krämer... Ärtor, lupiner och jordnötter är också baljväxter, även om vi inte alltid identifierar dem som sådana, som vi felaktigt betraktar som nötter.
Dessutom har vi för närvarande allt lättare tillgång till andra typer av baljväxter av exotiskt ursprung med mycket hälsosamma egenskaper. Till exempel soja, rik på essentiella fettsyror; azuki, som kontrollerar kolesterol; chia, fördelaktigt för att gå ner i vikt och förhindra åldrande; eller quinoa, som trots att det inte är precis en baljväxt kan användas på samma sätt i många hälsosamma rätter.
Om du inte ser det, kolla skräppost, det kan ha markerats som skräppost.